Op de website Taal voor het Leven vindt u oefeningen en cursussen. Ook kunt u er een taalvrijwilliger vinden. Een taalvrijwilliger is iemand die u helpt met lezen en schrijven. Oefen uw spelling op de websites Beter Spellen of Spelling.nl.
Of ga langs bij de bibliotheek bij u in de buurt. Iedere bibliotheek heeft een Taalhuis met vrijwilligers. De Taalschool van het Graafschap College geeft cursussen Nederlands voor volwassenen. Kijk op de website meer informatie of bel.
Heeft u problemen met lezen en schrijven en daardoor moeite met het doen van uw administratie? Vraag hulp aan Humanitas Thuisadministratie, de Formulierenbrigade of Schuldhulp op Maat.
Hulp bij het ordenen van de eigen administratie en het inzichtelijk maken van de financiële situatie.
Stichting voor hulp bij schulden en het op orde brengen van de administratie.
Bezoekadressen:
de Bibliotheek Borculo: Muraltplein 44-09, 7271 AX Borculo
de Bibliotheek Eibergen: Grotestraat 58, 7151 BD Eibergen
de Bibliotheek Neede: Oudestraat 36, 7161 DX Neede
de Bibliotheek Ruurlo: Dorpsstraat 74, 7261 AX Ruurlo
De Bibliotheek Oost-Achterhoek stelt zich ten doel het lezen te bevorderen en informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, zowel fysiek als digitaal. Want burgers die een goede leesvaardigheid hebben en weten hoe ze goed met informatie kunnen omgaan, kunnen zich in de Nederlandse samenleving beter handhaven en hun eigen toekomst bepalen. De Bibliotheek richt zich op een breed publiek in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.
De Bibliotheek, met zeven fysieke vestigingen, is een dienstverlenende organisatie waar ruimte is voor maatschappelijk en cultureel ondernemen. De organisatie realiseert haar rol met deskundig personeel, samenwerkingspartners en inwoners.
Regionaal opleidingencentrum (roc) voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Onderwijs voor volwassenen heet voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Via vavo kunt u een diploma of deelcertificaat halen op vmbo-tl, havo- of vwo-niveau. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.
Dat kan ook bij het Graafschap College. Kijk op de website voor meer informatie.
Regionaal opleidingencentrum (roc) voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Vraag bij Fijnder (de sociale dienst) wat er mogelijk is. Fijnder helpt u ook als u geen uitkering krijgt. Bij een sollicitatietraining oefent u met brieven schrijven en gesprekken voeren. Ook werkt u aan uw cv. Hiermee vergroot u uw kans op werk.
Voor bijzondere bijstand of minimabeleid en het vinden van werk.
Kijk eens op de website van de Nationale beroepengids. Daar vindt u een overzicht van alle opleidingen, cursussen en trainingen. De Open Universiteit heeft ook een groot aanbod. Kijk voor een vakopleiding bij u in de buurt op de website KiesMBO.
Weet u nog niet precies welke opleiding u wilt gaan doen? Doe dan een Beroepskeuzetest. Kijk ook op de websites Opleiding & Beroep.
Misschien krijgt u geld van de overheid voor het volgen van een opleiding. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid - Nederland leert door en Rijksoverheid - STAP-budget.
Of ga naar het Loopbaanplein. Kijk ook op de website van het Graafschap College. Zij geven cursussen en opleidingen voor volwassenen. Wilt u een cursus of opleiding doen om uw kansen op werk te vergroten? Misschien kan Fijnder (de nieuwe naam voor de sociale dienst) u helpen met informatie of advies.
Voor vragen en advies over werk en inkomen.
Voor bijzondere bijstand of minimabeleid en het vinden van werk.
Regionaal opleidingencentrum (roc) voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo).