Stel het belang van uw kind voorop. Er zijn verschillende dingen om te regelen in het belang van uw kind.
Maak samen met uw ex-partner een ouderschapsplan. Hierin staan afspraken over waar uw kind gaat wonen en hoe u samen de zorg en opvoeding regelt. Ook wordt in het ouderschapsplan een omgangsregeling vastgelegd. U en uw ex-partner moeten zich hieraan houden. En er staan afspraken in over hoe u elkaar informeert. Bijvoorbeeld over belangrijke zaken van uw kind. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Na de scheiding betaalt u samen de kosten voor de zorg en opvoeding . Deze kosten heten alimentatie. Hoe hoog deze kosten zijn en wie aan wie betaalt, komt ook in het ouderschapsplan te staan. Lees meer over kinderalimentatie op de website van het Nibud.
Het Preventie Platform Jeugd heeft een digitaal scheidingloket. U kunt daar met uw vragen terecht bij experts op uiteenlopende terreinen (financieel, welzijn, enzovoorts).
U kunt daar ook de folder Kind & Echtscheiding downloaden. Hierin staan praktische tips voor ouders die gaan scheiden.
Kinderen kunnen gratis de KIES-training (Kind In EchtscheidingsSituatie) volgen. Kijk voor meer informatie op de website van Preventie Platform Jeugd.
Lukt het niet een omgangsregeling af te spreken? Neem contact op met Humanitas BOR.
Begeleiding bij omgangsregelingen in thuissituatie of speelkamers waar ouders dit niet (meer) zelfstandig kunnen. Kinderen contact kunnen laten opbouwen en onderhouden met beide ouders.
Op de website Rechtwijzer staat veel informatie over alles wat met scheiden te maken heeft. Zoals hoe het zit met uw woning en kinderen.
Betaalt uw ex-partner zijn of haar deel van de kosten niet? Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) helpt u het geld toch te krijgen. Gaat het om kinderalimentatie voor een kind van 18 jaar of ouder? Dan moet uw kind zelf een verzoek indienen bij het LBIO. Of het verzoek van de andere ouder ondertekenen.
U kunt ook gratis advies vragen aan het Juridisch Loket.
Op de website Jonge Helden staat informatie voor kinderen. Uw kind kan hier video's van andere kinderen bekijken of een vraag stellen.
Op de website Villa Pinedo krijgt uw kind hulp en advies. Met hun eigen online Buddy kunnen kinderen ervaringen uitwisselen en praten over emoties.
Wil uw kind met iemand praten? Het kan bellen met de Kindertelefoon. U kunt ook een afspraak voor uw kind maken bij de huisarts.
Bij Preventieplatform Jeugd kan uw kind een KIES-training volgen. Kijk op de website voor meer informatie. Of stel een vraag aan een van de deskundigen achter het (online) Scheidingsloket.
Of kom voor informatie en advies op woensdagavond naar de gratis inloop van het Scheidingsloket in Borculo.
Bij jongerenorganisatie Jimmy’s (in Borculo en Neede, maar ook online) zijn jongeren actief die graag iets voor andere jongeren uit Berkelland willen betekenen. Zij worden daarbij begeleid door jongerenwerkers. Kijk via onderstaande link naar meer informatie.
U kunt ook contact opnemen met Voormekaar. Zij weten waar passende hulp te vinden is voor uw kind.
Voor informatie, advies en concrete hulp en ondersteuning bij opgroeien en opvoeden, ondersteuning en begeleiding thuis, werk en inkomen, sociale contacten en vrije tijd, vrijwilligerswerk, eenzaamheid en mantelzorg. Voormekaar is het sociale wijkteam en is er voor alle inwoners in de gemeente Berkelland.
Jongerenorganisatie Jimmy’s is een initiatief vanuit het jongerenwerk in Berkelland. De locaties van Jimmy’s zijn toegankelijk voor alle jongeren binnen gemeente Berkelland in de leeftijd van 12 tot 27 jaar. Binnen onze locaties zijn jongerenwerkers en vrijwilligers actief.
Het is een plek waar jongeren samenkomen, waar contacten gelegd kunnen worden met leeftijdsgenoten of met gelijkgestemden. Een plek waar ieders talenten verder ontwikkeld kunnen worden en waar je terecht kunt voor ondersteuning en vragen over school, werk of thuis. Alle jongeren zijn welkom binnen onze locaties en binnen lopen kan zonder afspraak. Daarnaast organiseert het jongerenwerk regelmatig activiteiten samen met jongeren, zoals: een zomerkamp, dropping, crazy 88, filmavond en sportactiviteiten.
Heb je zelf een leuk idee, een vraag of wil je een plek om anderen te ontmoeten? Voel je vrij om binnen te lopen.
Onze locaties en jongerenwerkers vind je in;
Neede aan de Bergstraat 10a
Openingstijden zijn maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op de donderdag van 14.00 tot 17.00 uur.
Borculo aan de Voorstad 13a
Openingstijden zijn dinsdag en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op de woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.
Eibergen aan de Kerkstraat 30
Openingstijden zijn dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 20.00 uur.
Bij De Kindertelefoon werken vrijwilligers, die aan kinderen en jongeren de mogelijkheid bieden om in vertrouwen te praten over een probleem. Kinderen krijgen advies, informatie en ondersteuning.
Maak een afspraak met uw huisarts. Of bel Voormekaar. Zij weten waar u passende hulp kunt krijgen.
Voor informatie, advies en concrete hulp en ondersteuning bij opgroeien en opvoeden, ondersteuning en begeleiding thuis, werk en inkomen, sociale contacten en vrije tijd, vrijwilligerswerk, eenzaamheid en mantelzorg. Voormekaar is het sociale wijkteam en is er voor alle inwoners in de gemeente Berkelland.
Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies.
Heeft u samen een kind? Na de scheiding moet u samen met uw ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maakt u hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Heeft u recht op alimentatie maar betaalt uw ex-partner niet? Vraag dan hulp aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.