Vrijwilligerswerk wordt niet betaald, maar geeft veel voldoening. U doet nieuwe ervaringen op, leert nieuwe mensen kennen en kunt van betekenis zijn. Het is een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding. U kunt ook vrijwilligerswerk doen als opstapje naar betaald werk.
Er zijn in Berkelland veel organisaties en verenigingen waar u vrijwilligerswerk kunt doen. U kunt rechtstreeks contact met ze opnemen. Weet u nog niet wat u zou willen doen? Kijk op de website van Berkelland doet!
Dit platform is bedoeld voor alle vrijwilligersorganisaties en -verenigingen uit Berkelland. Het is een plek waar kennis, kunde en ervaring op het gebied van vrijwilligerswerk gedeeld kan worden.
Op deze website vindt u informatie over burenhulp en kunt u zelf eenvoudig een oproep plaatsen.
De gemeente Berkelland heeft een collectieve verzekering afgesloten voor vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers die actief zijn voor organisaties in Berkelland. Op de website van de gemeente leest u meer over de verzekering. De verzekering is afgesloten bij Centraal Beheer Achmea. Voor vragen over de verzekering kunt u bij hen terecht.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. De organisatie waar u vrijwilligerswerk gaat doen kan erom vragen. Met de VOG laat u zien dat uw gedrag in het verleden geen probleem is voor het vrijwilligerswerk.
Voor vrijwilligers is de VOG soms gratis. Kijk voor informatie op de website van Justis.
Vraag aan de organisatie waar u werkt of zij de aanvraag online voor u kunnen klaarzetten. Kan de organisatie dit niet? Vul dan het aanvraagformulier in.
Informatie over vrijwilligerswerk vindt u ook op Berkelland doet.
Op deze website vindt u informatie over burenhulp en kunt u zelf eenvoudig een oproep plaatsen.
Als u een vergoeding voor uw vrijwilligerswerk krijgt, moet u dat opgeven bij de Belastingdienst. Of u belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van de vergoeding. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de regels.
Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk doen? Vraag dan eerst toestemming aan uw contactpersoon bij het UWV of bij Fijnder. Het vrijwilligerswerk mag er niet voor zorgen dat u niet meer beschikbaar bent voor een betaalde baan.
Ook een vergoeding moet u melden bij uw contactpersoon bij UWV of bij Fijnder. De vergoeding kan gevolgen hebben voor uw uitkering.
Lees meer over vrijwilligerswerk met een uitkering op de websites van UWV en de gemeente.
Voor bijzondere bijstand of minimabeleid en het vinden van werk.
Misschien bent u niet tevreden over hoe u wordt geholpen. Of een product doet het niet goed.
Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat het beste is voor u. Heeft u behoefte aan cliëntondersteuning? Neem contact op met Voormekaar, of kijk op de website van Stichting MEE voor meer informatie.
Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.
Een klacht over de gemeente moet schriftelijk. Op de website leest u hoe u een klacht indient bij de gemeente.
Voor informatie, advies en concrete hulp en ondersteuning bij opgroeien en opvoeden, ondersteuning en begeleiding thuis, werk en inkomen, sociale contacten en vrije tijd, vrijwilligerswerk, eenzaamheid en mantelzorg. Voormekaar is het sociale wijkteam en is er voor alle inwoners in de gemeente Berkelland.
Heeft u een keukentafelgesprek met Voormekaar, het sociale wijkteam van de gemeente Berkelland? Het kan fijn zijn om iemand anders bij het gesprek te vragen, bijvoorbeeld een familielid of
Meer informatie over Voormekaar en
Cliëntondersteuning voor inwoners van de gemeente Berkelland.